• Vanuit de basis zorgverzekering heeft elke zwangere in Nederland recht op kraamzorg.
  • Via het Landelijk Indicatie Protocol (LIP) wordt vastgesteld op hoeveel uren kraamzorg je recht hebt.
  • Je betaalt een wettelijke eigen bijdrage per uur, voor 2023 bedraagt deze € 4,80
  • Als zwangere heb je altijd de keuzevrijheid om te kiezen voor een zelfstandig kraamverzorgende.

Vergoeding
Welke kosten je volledig, gedeeltelijk of niet vergoedt krijgt hangt af van hoe je je verzekering hebt vormgegeven. 
Met een restitutiepolis is de vergoeding van de zorgkosten vaak 100% en heb je vrije keus in het kiezen van je zorgaanbieder.
Met een naturapolis krijg je een deel van de zorgkosten vergoedt wanneer je kiest voor een niet gecontracteerde zorgaanbieder, meestal is dit 70% tot 75% van de kosten. 

Zuster Ooievaar is een zzp-er en een zzp-er heeft over het algemeen geen contract met een zorgverzekeraar en valt daarom niet onder de gecontracteerde zorgaanbieders.  

Om kraamzorg van een zzp-er ook financieel toegankelijk te maken voor zwangere met een naturapolis, werkt Zuster Ooievaar samen met partijen t.a.v. de facturatie. Deze partijen hebben contracten met alle zorgverzekeraars en vallen dus onder de zgn. gecontracteerde zorgaanbieders. Deze partijen berekenen administratiekosten en deze kosten zullen worden doorbelast. 
Tijdens de kennismaking bespreken we samen de mogelijkheden en kan ik je ook een globale inschatting geven over de hoogte van de eventuele administratiekosten.

Aanvullende verzekering
Aanvullende verzekeringen kunnen (gedeeltelijk) de kosten vergoeden van o.a. de wettelijke eigen bijdrage, uitgestelde kraamzorg, couveuse nazorg, een consult van een lactatiekundige en het huren van een kolf of andere medische benodigdheden. Ook het ontvangen van een kraampakket komt vaak voort uit een aanvullende verzekering. Het huren van een babyweegschaal en het aanschaffen van een kraamdossier is niet nodig, deze breng ik zelf mee.

Informeer bij je verzekeraar naar waar je voor verzekerd bent en eventueel wat voor soort polis je hebt. Door vooraf goed op de hoogte te zijn van je dekking, voorkom je vervelende verrassingen achteraf.

Extra kraamuren

Het is mogelijk om, buiten je verzekering om, extra kraamuren in te kopen.
Deze uren kunnen tegen onderstaande tarieven worden ingekocht:
– tussen 08.00 en 18.00 uur € 60,- per uur
– tussen 18.00 en 22.00 uur € 70,- per uur
– tussen 22.00 en 08.00 uur € 95,- per uur.

Parkeerkosten worden doorberekend of indien mogelijk zal ik gebruik maken van jullie bezoekerspas.

Kraamzorg in het buitenland kent andere vergoedingen en/of tarieven, klik hier voor meer informatie.