Natuurlijke Kraamzorg

 

 

 

Het certificaat ‘Natuurlijke Kraamzorg’ heb ik in juni ’23 in ontvangst mogen nemen.


Het opleidingsjaar heeft mij veel gebracht en mijn kennis, kunde en tools deel ik graag met jullie, tijdens de intake en in de kraamweek.

Wat is Natuurlijke Kraamzorg?
“Natuurlijke Kraamzorg is een specialisme gericht op rust en veiligheid voor moeder en kind. Extra tools op het gebied van warmtezorg, prikkelreductie en persoonlijke afstemming zorgen voor een goede start.”
Aldus de website van www.natuurlijkekraamzorg.eu

Natuurlijke Kraamzorg in de/mijn praktijk
Warmtezorg
; in de ruimste zin van het woord zorgen voor warmte. Een aangenaam warme omgeving, warme handen om te verzorgen, volledige en warme aandacht, warme voeding en warme kleding. Warmtezorg bij een baby zetten we in zodat de baby, zonder dat het veel energie kost, zijn lichaamstemperatuur stabiel kan houden. We zien graag dat een baby voldoende energie heeft om goed en vaak te kunnen drinken. Immers voldoende voeding zorgt voor groei en dus ook weer voor meer energie. Warmte biedt ook comfort en wanneer de baby zich warm en comfortabel voelt verlaagt dat ook de kans op buikkrampjes. Met het bieden van warmtezorg kunnen we de baby actief helpen en helpen we indirect ook mee aan het kunnen groeien.

Kortom, met minimale energie blijft je kindje beter op temperatuur én dus lekker warm. Een warme baby drinkt, slaapt en groeit beter, heeft minder last van krampjes én voelt zich dus meer comfortabel.

Buikwikkel met warme kamilleolie
Na de bevalling kun je als kraamvrouw o.a. last hebben van naweeën, darmkrampen, een onregelmatige stoelgang, stress, koude voeten en een ontregelde warmtehuishouding. Dit kunnen allemaal redenen zijn om een kamille buikwikkel te geven. Ook kan deze helpen bij problemen met lastig kunnen inslapen, doorslapen en ontspannen.
Ook baby’s en kinderen kunnen zeker baat hebben bij een lekkere warme buikwikkel.

Kamille
Kamille is vooral bekend om zijn ontspannende en verzachtende werking. Echter heeft het nog een aantal andere goede eigenschappen; het stimuleert de genezing, het werkt ontstekingsremmend en het werkt ontkrampend. Door de vele positieve eigenschappen van kamille kan zij veelzijdig worden ingezet, denk aan het maken van een simpele kop thee, een kompres om te koelen, bereiden voor een spoeling of stoombadje.  

Materialen voor de baby
Graag maken we gebruik van kleding en dekens van Merino wol. Het is een natuurlijk product, deze wol kriebelt niet en is verwerkt tot de prachtigste producten. Aanvullende positieve eigenschappen; ademend, isolerend, omhullend, zelfreinigend, vochtregulerend, zacht voor de huid, kriebelt niet, stimuleert de bloedcirculatie, biologisch, duurzaam, elastisch, antistatisch, brandwerend, neemt nauwelijks geur op, verwarmend in de winter én verkoelend in de zomer is.

Ooievaar&Schaap
Wat is Ooievaar&Schaap? Ooievaar&Schaap is een pakket van Merino wollen kleding en dekens voor uw kindje. Geschikt vanaf de geboorte en beschikbaar voor cliënten van Zuster Ooievaar als aanvulling op de (natuurlijke) kraamzorg.

Reguleren van aandacht / inwrijvingen
Na een zwangerschap en een baring verdient je lichaam rust, verzorging, troost, geborgenheid en zachtheid. Kortom, veel liefde en aandacht van jou voor jezelf en je kindje, maar ook aandacht van mij voor jullie. Aandacht reguleren in de kraamweek kent vele soorten en maten; warmte, koeling, voeding, rust, kleding, prikkelreductie enz..

Voor nu richt ik mijn persoonlijke aandacht op de ritmische stimulerende bovenarm-schouder inwrijving en de ontspannende voet inwrijving, beide bevorderend aan het herstel- en landingsproces, terwijl jij als kraamvrouw ook het gevoel hebt dat je in de watten wordt gelegd. Bij de inwrijvingen maak ik gebruik van de warmte van mijn handen (en/of een kruik) en gebruik ik de olie van Weleda of Het Blauwe Huis. Na dit stukje persoonlijke aandacht is het niet alleen heerlijk, maar ook herstellend, helend en ontspannend om lekker na te rusten.

Als ik kies voor Natuurlijke Kraamzorg, is dat dan zweverig?
Nee, dat hoeft helemaal niet! Zeker wanneer we de praktische tools inzetten, zoals bijvoorbeeld warmtezorg en kamilletoepassingen, is het juist het ervaren dat het werkt een hele realistische beleving.

Kan ik ook kiezen voor een mix van reguliere-  en natuurlijke kraamzorg?
Zeker! Het beste uit beide, zonder te kiezen. Hoe dit er dan in de kraamweek uitziet, daar ga ik graag met je over in gesprek.

Kost natuurlijke kraamzorg extra?
Uiteraard kosten mijn aandacht, warme handen en het delen van de kennis niets.
De babykleding en dekentjes kun je zelf aanschaffen, maar je kunt ook het pakket Ooievaar&Schaap huren.
Voor de wikkel behandelingen en inwrijvingen reken ik een vergoeding.